10 gode råd til at reducere klimaaftrykket i køkkenet
Du kan gøre meget godt for klimaaftrykket gennem din kost. Og når du alligevel står ude mellem pander og paletknive – så er der mange praktiske råd, du kan følge for at reducere CO2-aftrykket i køkkenet.
1. Hav styr på dine rester
Vi har nok alle sammen været skyldige i at glemme en rest spaghetti bolo i køleskabet eller lidt for sent opdaget det salathoved, der har ligget og gemt sig nede i grøntsagsskuffen. For at komme glemsomheden til livs kan du med fordel lave en restehylde i køleskabet, så du altid ved, hvor og hvor mange rester, du har liggende.
2. Lav et godt flow i køkkenet
De mindst holdbare madvarer forrest i køleskabet og køkkenskabene – dem med længere holdbarhed bagerst. På den måde får du et godt flow i udskiftning af madvarerne, så du altid får spist de varer, der er tættest på deres udløbsdato.
3. Opbevar maden rigtigt
Hvis du ved, hvordan du bedst opbevarer dine råvarer, så holder de også længere – og du slipper for at smide mad ud, der er blevet for gammelt. Frugt som æbler, pærer, bananer og appelsiner må helst ikke komme i kontakt med hinanden, da det fremskyder modningsprocessen. Rugbrød, tomater, citrusfrugter og kartofler skal ikke i køleskabet. Grøntsager som blomkål, asparges, forårsløg, og broccoli opbevares bedst i en plastpose i køleskabet.
4. Tjek datomærkningen
Datomærkning af fødevarer er lidt forskellig, alt efter hvilken type råvarer der er tale om. Ferske varer som kød, fisk, kylling, leverpostej har mærkningen ”sidste anvendelsesdato”. Det betyder, at du ikke må spise maden efter denne dato. Andre varer som fx juice, rugbrød, chokoladebarer, ris og olie har mærkningen ”mindst holdbar til” eller ”bedst før” – og disse varer kan du sagtens spise efter datoen. Er du i tvivl om holdbarheden, så lugt og smag lidt på maden – er alt normalt, så er maden stadig god. Med disse simple huskeregler smider du ikke mad ud, som stadig kan spises.
5. Genbrug, hvor du kan
Plastfilm og stanniol findes i de fleste køkkenskuffer, og de er med til at holde vores mad frisk lidt længere. Problemet er bare, at film og stanniol ikke er genanvendelige materialer. Så brug fx økologisk og genanvendeligt madpapir lavet af bomuld og bivoks i stedet, som kan anvendes igen og igen.
Bruger din kaffemaskine kaffefiltre, kan du også finde bomuldsfiltre, der kan genbruges. De skal bare skylles og hænges til tørre, og så er de klar til brug igen.
6. Kend dine kogetider
Når du koger kartofler og æg, kan du faktisk klare dig med langt mindre vand, end du lige går og tror – bare du bruger et tætsluttende låg. Kartofler kan koges i 1-3 dl vand, og til æg kan du nøjes med 0,5 dl.
Bruger du mindre vand og husker låg, kan du reducere dit energiforbrug med ca. 50 %. Et godt trick er også at slukke for kogepladen et par minutter før, maden er klar og tilberede den færdig på eftervarmen.
7. Brug ovnen rigtigt
Når du står og skal lave mad, er det tit en fordel at lave maden i en gryde i stedet for at tænde for ovnen. Ovnen bruger nemlig op til 70 % mere el, end hvis du bruger en gryde. Skal du alligevel have ovnen i brug, så sæt maden ind i en kold ovn, så du får gavn af varmen mens ovnen varmer op. Husk også at tilberede retten færdig på ovnens eftervarme.
8. Tø mad op i køleskabet
Hvis du skal tø mad op, kan du lige så godt gøre det i køleskabet. Den frosne kylling afgiver gratis kulde til resten af varerne i køleskabet – og så er den langsomme optøning også bedre for kødet.
9. Afrim fryseren
Hvis din fryser skal fungere optimalt, så kræver det, at du afrimer den relativt ofte. For sidder der meget is rundt omkring i din fryser, så skal den arbejde hårdere – og det kan ses på din elregning. Derfor skal du som minimum afrime din fryser to gange årligt. Opdager du, at der hurtigt opstår rim i fryseren efter afrimning, så slutter din låge til fryseren muligvis ikke tæt. Gør den ikke det, skal den fikses, så din fryser ikke bruger unødigt meget strøm.
10. Sortér dit affald
Den har du sikkert hørt før – men korrekt sortering af affald har en rigtig positiv indvirkning på klimaaftrykket. Når du sorterer affald rigtigt, så kan dine madrester nemt omdannes til biogas, og plastaffald kan genanvendes. Husk altid at skylle emballage for madrester – og er du i tvivl om, hvordan du sorterer emballagen, kan du finde anvisningen på produktets pakke.